Voor de geschiedenis van Lviv/Lemberg/Lwów en de Oekraïne klik hier.

 

 Boven

LVIV/LEMBERG/LWOW (LEOPOLIS)

Studiereis geschiedenis (VGN) april/mei 2009

Impressie in foto`s

           

                     

De plattegrond van de binnenstad van Lviv. De Oostenrijkers hebben de muren

en poorten afgebroken. Nr. 6 is ons hotel (Wien) aan de  Svoboda Prospekt.

Bij verschillende foto`s wordt verwezen naar nummers op de kaart. Wien is ook een koffiehuis. De koffiehuizen die vroeger in grote getale in Lviv waren, werden door  de Russen gesloten en zijn dus pas na 1991 weer opengegaan.

Een overzichtskaart van een deel van West- Oekraïne .

Oekraïne (dat ‘heel het land huilde’betekent)  is het grootste land   van Europa. In het Zuidwesten liggen de Karpaten.   Potschajiv (boven Tsjernobyl) en Zovkva (boven Lviv) zijn ook bezocht.

De kerk van Johannes de Doper (nr. 13), in de13de eeuw gesticht door Lev voor de Dominicanen. Het was de eerste katholieke kerk en oorspronkelijk van hout.

Sinds 1989 is het Geschiedenis Museum hier gevestigd  met o.a. maquettes van de

Middeleeuwse stad.

 

Onder de Svoboda (Vrijheid) Prospekt loopt nu de  rivier de Poltava. Een geweldig flaneerpark met aan het eind (noord-kant) het Opera theater (ca. 1900) , nr. 15, genoemd naar  dé ster: Salomea Krusceniski (zie verderop). Het beeld van Lenin dat voor de opera stond, werd al vóór 1991 verwijderd.

Er waren en zijn enorm veel bankgebouwen. Dit is een

Hongaarse bank.

 

Het station met prachtige kiosken uit de Oostenrijkse tijd.

Midden op de rechterfoto ‘de Wave’, naast het (nr. 20) TarasŠevčenko standbeeld, het eerste standbeeld van het onafhankelijke Oekraïne.Op ‘de Wave” de jaartallen van grote rampen, o.a.  in 1932  toen 10 miljoen mensen de hongerdood stierven t.g.v. de Russische politiek ter uitroeiing van de boerenstand.

Allerlei prachtige panden rondom Rynok  (nr. 2), het marktplein uit de 16/17de eeuw met het stadhuis uit 1835 (nr.3)

En nog heel veel andere mooi panden, vaak 3 of 6

ramen breed, de maatstaf voor de belasting

    

     

Een voormalig verzekerings-gebouw (Art nouveau), nu kliniek.

Deze gevelsteen geeft aan dat de bewoners het recht hebben belastingvrij te wonen.

De Boim-kapel  is een onderdeel van het vroegere kerkhof naast de Latijnse kathedraal (nr. 7)

De ingang van de Armeense kathedraal uit de 14de eeuw (nr. 8) . De Armenen hadden een eigen (vierkante) wijk, met eigen school, kerk, bank en eigen bestuur afgesloten door een poort  In de jaren `20 zijn er nieuwe plafonds gemaakt en afbeeldingen inde stijl van Toorop.

    

Links de begrafenis van St. Odelon, met drie ‘geesten’ er op (verleden, heden, toekomst) die kandelaars dragen.

De voormalige Dominicanerkerk (nr. 9) met klooster uit de 18de eeuw, gesticht door

J. Potocki. . Nu behoort het bij de geünieerde kerk

 

De Georgskathedraal (St. George= St. Joris) uit de 13de eeuw (links naast 21, buiten kaartje), oorspronkelijk van hout en orthodox. In 1596 werd hier de “Unie van Lublin” (de vereniging met de R.K. kerk )

afgekondigd: Links het beeld van paus Leo VI en rechts de patriarch.  De Russen gaven in 1946 de kerk aan de Russisch Orth. Kerk, maar in 1990 kreeg de Oekraïense

grieks-katholieke kerk (UGKK)  de kerk terug.

Kopie 6 van de lijkwade van Turijn bevindt zich hier en deze werd druk gekust.

Frans Xavier Mozart, de zoon van Wolfgang Amadeus, dirigeerde hier in 1826 de eerste uitvoering van zijn vaders Requiem.

 

Het beeld van de geliefde heremiet

St. Onefrius.

De Oostenrijkers sloopten de stadsmuren. Hier en daar liggen nog wat resten.

Een heel normale straat vol gaten. Nog iets erger zijn de trambanen die geheel

uit het asfalt steken.

Lunchen in het,  naar eigen zeggen, duurste restaurant van Galicië. Galicië betekent ‘land van het zout’.

Een eethuis vol met vrijmetselaarssymbolen en de wc.

was net een troon .

De spoorbrug waarachter het Joodse getto begon en het beeld opgericht ter herdenking van alle Joden uit Lviv/Lemberg en omgeving die vermoord zijn. (130.000 mensen, 1/3 deel van de bevolking).

 

Hesed Arieh (Genade) het Joodse wijkcentrum dat ook thuiszorg verleent aan arme en oudere Joodse burgers.

Een foto in Hesed Arieh

uit de jaren vóór WO II

met verpauperde

kinderen.

Beschadigde Thora rollen  uit de puinhopen van WO II. Deze dienen begraven te worden.

 

In de 16de eeuw stond hier de

(privé) Synagoge Goldene Rose, in 1942 verwoest.

Het Joodse zieken-huis (ca. 1900), nu een vrouwenkliniek.

Deze tram rijdt tussen de oorspronkelijk afgesloten Joodse en Oekraïense wijk.

In Zovkva (kaart geheel rechtsboven) staan de restanten van de synagoge. Het dak was door een ontploffing geheel vernield, maar inmiddels hersteld. Nu de rest nog!

Brygidkigevangenis, oorspr. 17/18deeeuw Brigittenklooster,

waar de Russen in 1941, vlak voor de Duitse inval, velen blindelings executeerden

De uitvinder van de

gaslamp, geëerd met een levensgroot brons.

Het graf van Iwan Franko (1856-1916), de beroemde historicus, politicus, econoom en literator. Overal waar hij verbleef bevinden zich nu plaquettes e.d.

Zijn standbeeld voor de Iwan Franko universiteit.

(nr. 21)

De Iwan Franko (Staats) universiteit (nr. 17), het vroegere Galicische Parlement. Zie voor verdere info de opmerkingen bij de katholieke universiteit.

Franko`s studeerkamer in het I. Frankomuseum.

T.t.v. de Russen werden 50 van zijn boeken gepubliceerd (50, want niemand mocht meer dan Lenin schrijven). Hij vertaalde ook Multatuli.

Het bezoek aan de docenten van de katholieke universiteit, die na 17 jaar ondergronds bestaan  sinds 2002 weer bestaat.  Geschiedenis wordt bij hier beter bestudeerd (zegt men) omdat men hier i.t.t. de Staatsuniversiteit, Latijn en Grieks moet kennen en dus de bronnen beter kan lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Oostenrijkers legden vier kerkhoven buiten de stad aan. Op dit kerkhof  zijn 300.000 graven.

Links het graf van een jonggestorven nationalist, rechts dat van de beroemde sopraan Salomea Krusceniski, die o.a. veel samenwerkte met Puccini.

In het Museum van Salomea

vele herinneringen aan haar rollen. In de oorlog mocht zij in (een deel van) haar enorme huis blijven wonen.

Naast het Museum van Iwan Franko, staat het huis (nu museum) van Mykhaylo Hrushevskyy uit 1902. Hij was de eerste Oekraïense president van1918-1919 en schreef ook de geschiedenis van Oekraïne. Rechts een van de oude foto`s uit die tijd (presentatie in Versailles)

Er zijn maar weinig boeren die geld hebben om een tractor te kopen. Ploegen met paard en wagen en aard-

appels poten met de hand.

Het Potschajiv klooster (zie kaart rechtsboven) , een van de grootste Orthodoxe kloosters van Oekraïne. Hier woonden ook Cyrillus en Methodius. Het is een populair pelgrimsoord, want in 1240 zou Maria er zijn verschenen en een voetafdruk hebben achtergelaten in steen. Verder beschikt het ook nog over een miraculeuze icoon van Maria (dwz. deze zou wonderen verrichten).Er woedt al eeuwen een strijd over de vraag van wie het klooster nu is, want het heeft alternerend toebehoord aan de Russisch-, Grieks-Orthodoxe kerk én aan de Grieks- katholieke kerk.

Een prachtige houten kerk met een ons (toen nog) onbekende Heilige Drie-eenheid uit het Oude Testament (drie engelen die Abraham en Sara komen vertellen dat ze een kind krijgen)

Naar Zhovkva (boven Lviv)

een “Renaissance”stadje

vol kerken en

het kasteel waar Jan Sobieski III (koning van Polen) werd geboren. In de 18de eeuw werd het verwoest door een aardbeving en daarna nog door een brand. Men is bezig met de restauratie, maar is nog niet veel verder dan de voorkant. (zie voor Sobieski : schilderij Slag bij Wenen 1683).

Er zijn zoals gezegd veel kerken in Zhovkva. Een ervan is de Poolse R.K.  kerk, gebouwd om de 4 slagveldschilderijen op te hangen. De ‘slag bijWenen’uit  1683 is hier één van. 

Afgebeeld hierboven is de Basiliuskerk, t.t.v. de Russen een KGB gevangenis, maar sinds 1991 weer van de Grieks Orthodoxe kerk. De Maria-kapel is geheel ‘ Jugendstil’.

Het Krekhivklooster (bij Zhovkva). Tot 1612 woonde men in bossen en holen. Nadien ontstond een houten klooster, in 1700 werd het van steen. In 1939 werd  het klooster gesloten en in 1990 toen de monniken terug-kwamen, was alles weg en moest men opnieuw beginnen.

Behalve het Nationale Museum (nr. 5) is er ook de Lviv Art Gallery (sinds 2002) in het voormalige Potocki paleis

uit 1888 (nr. 7) . In 1939 werd het t.t.v. de Russen een Pioniersgebouw en t.t.v. de Nazi`s het Museum van de Mens waar ‘vieze Joden’ werden afgebeeld. Men deed er aan biologische oorlogsvoering door met geïnfecteerd studentenbloed op de partizanen te schieten.

De Gallery bezit veel moois, o.a. een afbeelding van St. George uit de 15de eeuw ( als ridder want de tijd van de strijd tegen de Osmanen; vóór die tijd een lieflijke jongeman). Verder ‘de slag bij Wenen’ uit 1683.

Uitzicht op Lviv vanuit ‘High Castle ‘(in NO van Lviv)

 

 

 

 

 Terug naar boven / naar de pagina Eerdere reizen / naar de Homepage van Charlotte Anna Hansson