EEN LANG WEEKEND STOCKHOLM (sept. 2009)

 

 

Stockholm, de hoofdstad van Zweden, met een inwoneraantal van 900.000, wordt door de vele wateren in de stad ook wel het "Venetië van het Noorden" genoemd. Dat komt omdat de stad op veertien met bruggen verbonden eilanden ligt, op de plaats waar het Mälarmeer met de Oostzee in verbinding staat. Net buiten de stad begint de scherenkust, een gebied met 24.000 rotseilanden en -eilandjes die scheren worden genoemd.

 

      

 

Links: Stockholm in Zweden

Boven/ rechts : het centrum

                     Gamla Stan

             Stockholm 1868

 

                         

                 Birger Jarl,

                      de stichter van  

                      Stockholm

       

    

                          Stockholm in 1690, met Gamla Stan in het midden

 

Stockholm wordt voor het eerst in geschriften genoemd in 1252. De naam komt van de samenstelling stock (blok hout) en holm (eilandje) en staat voor het tegenwoordige Gamla Stan. Er wordt gezegd dat de stad toen is gesticht door Birger Jarl (1), om Zweden te beschermen tegen aanvallen van buitenlandse vloten.

De strategische ligging (toegang tot het Mälarmeer) zorgde ervoor dat Stockholm de belangrijkste stad van het land werd, vooral in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Denemarken. In 1600 had de stad 10.000 inwoners en tachtig jaar later al 60.000 inwoners. Pas in 1634 werd Stockholm de officiële hoofdstad van het Zweedse Rijk. Voor de geschiedenis van Zweden in de 16de en 17de eeuw leze men het artikel over Christina van Zweden (2)

Tussen 1713 en 1714 heerste er de Zwarte Dood, die vele doden veroorzaakte. De bevolkingsgroei en de economische groei stagneerden.

In de tweede helft van de 19e eeuw kwam de industrie op en heroverde Stockholm zijn plaats als belangrijkste stad van het land. In de 20e eeuw stond (en staat nu nog) de stad in de hele wereld bekend als centrum van architectuur en moderniteit.

Er is veel te zien ( zie  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stockholm)  en dus is een lang weekend veel te kort. Daar komt bij dat de musea/ bezienswaardigheden buiten het zomerseizoen helaas erg kort geopend zijn.

 

De volgende bezienswaardigheden zijn aan bod gekomen:

  1. Het Historisch Museum
  2. Het Koninklijk Paleis
  3. De Gertrudis kerk in Gamla Stan
  4. Drottningholm
  5. Vasamuseum
  6. Openluchtmuseum Skansen
  7. Het Nobelmuseum
  8. Junibacken

    

 

Het Historisch Museum met grote Vikingafdeling. Goede exposities met prikkelende vraagstellingen over ‘wat en hoe’ exposeer je? Wat zie je niet?

In 1809 verloor Zweden na 600 jaar Finland aan Rusland. Het beeld van de god Odin in Stockholm gaf historische troost

In 1864 viel Duitsland Denemarken aan., waarbij denmarken Zuid- Jutland verloor. De Noordse landen voelden zich bedreigd. De mythe van broederschap en angstaanjagende Noordse Vikingen ontstond.  Algemeen mannenkiesrecht ontstond in 1898

De nazi`s probeerden mannen uit Noorwegen te rekruteren, appelerend aan  de mythe van de machtige Vikingen.

Na WO II werd vooral de nadruk gelegd op het feit dat de meesten

niet met zwaarden vechten, maar boer zijn.

 

     

 

Andere afdeling in het Museum: christelijke symbolen? ; links boven:  een visioen van de opname in het Paradijs?

á

Kritische vragen/ kritisch bronnenonderzoek à

een man met blauwe ogen, bleek een

(zwangere?) vrouw!

In het Museum was ook veel te zien over Birka, de Vikingnederzetting (dat een eigen museum heeft)

Het Koninklijk Paleis in de stad waar de Nobelprijzen worden uitgereikt

De koninklijke loge in de Gertrudiskerk in Gamla Stan. In de Hanzetijd was het een gildenhuis voor Duitse koopmannen, maar in de 16e eeuw werd het omgebouwd tot  (Duitse) kerk. Deze werd ingewijd in 1672.

     

 

 

Hoofdingang en Grote Hal van het Nobelmuseum

Gebouwen in de omgeving

Drottningholm (zie ook geheel onder): een Zweeds Versailles

 

Baroktuin

       

    

 

     In 1961 heeft men het wrak

     kunnen bergen

De Rijkszaal met alle 19de eeuwse Europese  vorsten

Het Baroktheater

Het ‘Chinese’ paviljoen met veel afbeeldingen van ‘horen zeggen’ en plaatjes (en vooral weer heel ‘goedkoop’).

Het Vasamuseum. Op

10-08- 1628 begon de eerste reis én zonk het schip in de haven van S.

 

  

 

Ontmoeting in de stad met Trollen en

Kabouters

  

Skansen: Het oudste openluchtmuseum ter wereld,

met eindelijk echte elanden (en andere beesten)

Een tocht met de gemeentelijke pont langs diverse eilandjes. Een goed uitzicht op het Vasamuseum, Tivoli-pretpark en de Girafhijskranen in de haven.

 

Junibacken: het Huis van Astrid Lindgren

Villa Kakelbont en Kluisjesmuur in Junibacken

Kunstobjecten

 

 

 

 

 en detail:

Hieronder volgt een uitgebreidere toelichting op Drottningholm:

De gegevens zijn ontleend aan de vermelde website en aan de folder die vrekregen kan worden in het paleis.

Info uit: http://stockholm.nl/stockholm/informatie/bezienswaardig/paleizen/drottningholm_paleis; http://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijk_domein_Drottningholm

 

 

Het Drottningholm paleis werd in 1580 door Johan III van Zweden voor zijn echtgenote Catharina van Polen als plezierslot gebouwd  (Drottningholm= Koninginneneiland). Het brandde in 1661 helemaal af. Hedwig Eleonora van Holstein-Gottorp, de weduwe van Karel X Gustaaf van Zweden liet hierna een nieuw slot bouwen, naar een ontwerp van architect Nicodemus Tessin (de oude) in barokstijl. Zijn zoon Nicodemus Tessin (de jonge) nam later de bouwleiding over. Een groot Frans park werd toegevoegd. Hierin zijn bronzen beelden te zien van Adrian de Vries, één van de voornaamste kunstenaars in de Noord Europese Renaissance. Deze collectie werd veroverd uit Praag en het Fredriksborg kasteel in Denemarken. Er werd geprobeerd het paleis op dat van Versailles te laten lijken, maar de Zweedse vorsten hadden geen geld voor marmer of bladgoud. Dit moest dus nagebootst worden. Er is veel gebruik gemaakt van ‘trompe l `œil’ (gezichtsbedrog). Helaas hadden de Zweedse vorsten meestal ook geen geld om hun architect te betalen, waardoor deze voortdurend achter zijn salaris aan moest zitten!

Drottningholm werd in 1744 cadeau gegeven aan Prinses Lovisa Ulrika, op haar huwelijksdag met Adolf Frederik van Zweden. Ze liet een aantal nieuwe gebouwen bouwen door de architect Carl Fredrik Adelcrantz, waaronder het Chinese paviljoen en het Drottningholm Slottheater. Dit theater is momenteel onderdeel van de Europese Route van historische theaters.
Veel vooraanstaande wetenschappers verzamelden zich in Drottningholm; onder andere Carl von Linné (Linnaeus) werkte hier. In 1777 werd het paleis staatseigendom en de woning van Gustav III. Hij en zijn vrouw hebben erg hun best gedaan ‘cultuur’ in te voeren in Zweden. Hij besteedde er zeker eenderde van zijn tijd aan. Na zijn dood raakte het paleis voor lange tijd in verval. Het is de huisvesting van de Zweedse Koninklijke familie sinds 1981 en sinds 1991 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.         

 

(1) Birger Jarl: http://nl.wikipedia.org/wiki/Birger_Jarl

 (2)Christina van Zweden: http://www.charlottehansson.nl/Christina%20van%20Zweden%20in%20Rome.htm

 

 

 

 Terug naar de pagina           Eerdere reizen                      of               de    Homepage           van                  Charlotte Anna Hansson