RONDREIS ROEMENIȄ

 

 

 

 

Dag 1: Amsterdam - Boekarest - Predeal 
Vlucht van Amsterdam naar Boekarest en busrit naar Predeal.

 

Dag 2: Predeal - Sibiu - Medias - Târgu Mures 
Naar Sibiu, met aankomst rond de middag. Eeuwenlang was Sibiu de rijkste en machtigste vestiging in ‘Saksen’ Transsylvanië en ook nu nog het centrum voor de Duitse minderheid in Transsylvanië.  Wandeling door de Altstad en bezichtiging van de Pemflingersteeg, de Brug der Leugens, de kleine en grote Ring en het Huetplein met de Evangelische pastoorskerk. Hierna naar Medias. waar in de Altstad de St. Margaretha- weerkerk wordt bekeken, die vooral bekend is door haar scheve toren. Vervolgens naar Târgu Mures.

 

Dag 3: Sovata en Praid 

‘s Morgens eerst naar Sovata, een kuuroord dat door talrijke zoutbergen omringd is. Daarna bezoek aan Praid, of Parajd zoals de Hongaren die hier wonen zeggen. Dit is een klein mijnstadje in de Karpaten, in de Harghita provincie in Roemenië. Van oudsher wordt bij Praid al zout gedolven, een logische plaats, omdat hier een enorme Zechstein- zoutdiapier omhoog komt. De zoutmijn van Praid is nog steeds in gebruik als mijn, maar gedeeltelijk ook opengesteld voor publiek. De lucht in de mijn is zeer heilzaam voor astma-patiënten.

 

Dag 4: Târgu Mures en Sighisoara 
‘s Morgens een stadswandeling door Târgu Mures en bezichtiging van de kathedraal en het Rozenplein. Vervolgens naar Sighisoara. De Altstad met de zeven verdedigingstorens en met de ruim 150 woningen is het enige overgebleven complex dat er zo uitziet en werd daarom in 1999 tot UNESCO Werelderfgoed benoemd. Bezichtiging van de bergkerk en het geboortehuis van Graaf Dracula.

 

Dag 5: Târgu Mures - Voronet - Humor - Gura Humorului 
‘s Morgens naar de Moldauer kloosters. De fresco’s in de Moldauer kloosters zijn meesterwerken van Byzantijnse kunst en uniek in Europa. De fresco’s stellen taferelen voor uit de Bijbel, het leven van Jezus en tonen beelden van Heiligen, profeten, engelen en duivels, de Hemel en de aarde. Eerst bezoek aan het klooster Voronet. De fresco’s van de kloosterkerk hebben een niet na te maken blauwe achtergrond, dat als het "Blauw van Voronet" ver over de grenzen van Roemenië bekend werd. Tot op heden is het een raadsel uit welke planten die kleur gemaakt is. Aansluitend bezoek aan het klooster Humor en verder door naar Gura Humorlului.

 

Dag 6: Gura Humorului - Agapia - Bicaz Kloof - Rode Meer - Gheorgheni 
Voor de middag bezoek aan Agapia, een klein plattelandsdorp met een prachtig klooster. De Moldaustreek wordt verlaten via de spectaculaire Bicaz Kloof en vervolgens een tocht langs het Rode Meer. De meer dan 300 meter hoge rotswanden staan vlak langs de weg, loodrecht omhoog. In de namiddag naar Gheorgheni.

 

Dag 7: Gheorgheni - Brasov - Bran - Predeal
’s Middags gaat de tocht door het Szeklerland. In de namiddag bezoek aan Brasov, dat ook nu nog als één van de belangrijkste Sachsische steden geldt. Bezichtiging van het Raadhuisplein. In de directe nabijheid staat de in de 14de en 15de eeuw gebouwde Zwarte Kerk, karakteristiek voor Brasov. In de gotische kerk met het middenschip en de twee zijbeuken is ook het grote orgel met de 4000 pijpen en 76 registers zeer de moeite waard, zoals ook de verzameling Anatolische gebedstapijten. Aansluitend naar Bran, met bezoek aan het kasteel van Graaf Dracula. Het kasteel is gebouwd op een 30 meter hoge steile rots. Vervolgens naar Predeal.

 

Dag 8: Predeal - Boekarest - Amsterdam 
Bezoek aan Boekarest met een stadsrondrit door het centrum. De stad werd ooit het 'Parijs van het Oosten' genoemd. Tijdens het bewind van Ceausescu onderging Boekarest een gedaantewisseling. De dictator veranderde het stadsbeeld dramatisch. Kerken en pittoreske wijken moesten plaatsmaken voor grote boulevards en protserige overheidsgebouwen. Sinds 1989 is men druk bezig de stad te renoveren. De belangrijkste bezienswaardigheden tijdens de rondrit zijn: de 'Arcul de Triumf', het 'Casa Presei Libere', het Plein van de Revolutie en het 'Casa Poporului'. Bezoek aan het "Palatul Primaverii", waar de familie Ceausescu 24 jaren woonde.