†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

†† Komende reizen:

†††

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† RONDREIS GEORGIE en ARMENIE

††††††††††† tn_basiskaart-europa-(1280x1024)

††††††† 62229-landkaart-2018-62229_georgie_en_armenie_rr_2018

 

Dag 1: Naar Tbilisi, de hoofdstad van GeorgiŽ.

Dag 2: Verkenning van de oude stad van Tbilisi. Dankzij de roerige geschiedenis waarin heersers kwamen en gingen is de stad een boeiende mix geworden met volop kerken, synagogen en moskeeŽn, afgewisseld met typische bombastische Sovjetbouw. De Russische, Perzische, Joodse en Griekse invloeden zijn duidelijk terug te vinden in de bouwwerken en op straat. Vanaf de 13-eeuwse Metekhikerk wordt het oude stadsgedeelte bekeken en van hieruit gaat de tocht naar het Narikalafort. De mythe van het Gulden Vlies leert in het Historisch Museum dat GeorgiŽrs meesters waren in het versieren van vrouwen. Letterlijk: met gouden juwelen.

Dag 3: Even ten noorden van Tbilisi naar de meest heilige plaats van het GeorgiŽ, de oude hoofdstad Mtskheta met trekpleisters als de 6e-eeuwse Djvarikerk en de Svetitskovelikathedraal, nog altijd het toneel van belangrijke orthodoxe ceremonies. Volgens de overleveringen zou onder deze kathedraal het kleed waarin Jezus gekruisigd werd begraven zijn. Vervolgens naar Gori, de geboorteplaats van Stalin, met een fotostop bij zijn geboortehuis. Stalin staat hier nog steeds op een voetstuk (letterlijk). Vervolgens naar de verlaten rotsstad Uplistsikhe, een pleisterplaats langs de Zijderoute. Woningen, wijnkelders, kerken en zelfs een theater zijn uitgehakt in de rotsen. De stad profiteerde van de bloeiende handel en werd groter en groter. Op het hoogtepunt woonden er zoín 5000 mensen en het was het niet alleen een economisch handelscentrum, maar ook heel belangrijk in politiek en religieus opzicht. Mongoolse legers wisten de stad in de 13e eeuw te veroveren en vooral te verwoesten.

Dag 4: In de ochtend naar de beroemde Georgische militaire weg, de belangrijkste weg door de Kaukasus van GeorgiŽ naar Rusland, met uitstap bij het Ananuri kastelen complex uit de 17e eeuw dat uitkijkt over het Zhinvali waterreservoir. In Kasbegi mogelijkheid voor een rit door de valleien en bossen naar de koepelkerk en de klokkentoren van de Georgisch-orthodoxe Drievuldigheidskerk van Gergeti, op 2170 meter hoogte.

Dag 5: Naar de bergen van de Kaukasus en de valleien van de Kakhetiregio, met wijnproeverij en lunch.

Dag 6: Via de Armeense grens naar Akhtala, met het Akthalaklooster vol kleurrijke fresco's. Vervolgens naar het 10-eeuwse, versterkte Haghpatklooster, om te eindigen in het voormalige kuuroord Dilijan in het ĎZwitserland van ArmeniŽí. Indien mogelijk fotostop in de oude stad van Dilijan, stad van kunstenaars, componisten en filmmakers ťn rijk aan traditionele Armeense architectuur. 

Dag 7: Naar het Sevanmeer, waar op een schiereiland het romantische Sevanavankklooster ligt, lange tijd een militaire schuilplaats voor Armeense koningen. Het bergmeer (5% van ArmeniŽ) ligt op 2.000 meter boven zeeniveau en behoort daarmee tot een van ís werelds hoogstgelegen zoetwatermeren. Al in de Sovjettijd was het een heel populaire vakantiebestemming. Aan het meer ligt ook het dorp Noraduz, met op de grote begraafplaats zoín 900 khachkars. Ook ligt daar Jerevan, hoofdstad van ArmeniŽ, in een dal met op de achtergrond de op Turks grondgebied gelegen berg Ararat. Met ruim 5100 meter is het de hoogste berg van Turkije. Verkenning van de stad, met bezoek aan het Plein van de Republiek, het werk van architect Alexander Tamanian. Het Cascade Complex met moderne kunst, tuinen en watervallen verbindt het centrum met het Overwinningspark. Bezichtiging Armeense kunst in het Cafesjian Center of Arts.

Dag 8: Vervolg citytour Jerevan, een stad met bijna 3000 jaar geschiedenis. Naar het Tsitsernakaberd Memorial Park (over de genocide van 1915) en vervolgens naar het religieuze centrum Echmiadzin, met de ĎmoederĎ-kathedraal van het land waarvan de fundamenten dateren uit de 3e eeuw. ArmeniŽ was het eerste land ter wereld dat officieel het Christendom als staatsgodsdienst aannam. De huidige kerk stamt uit de 5e eeuw, en werd in de loop der eeuwen uitgebouwd tot een indrukwekkend bouwwerk, dat staat op de UNESCO wereld- erfgoedlijst. Als laatste een bezoek aan de ruÔnes van Zvartnots, waarvan de kathedraal tot de mooiste van zijn tijd behoorde. Een aardbeving in 930 maakte een einde aan de legende en de kerk werd nooit meer herbouwd.

Dag 9:, Naar het Khor Virapklooster, in de regio Vayots Dzor, aan de flanken van de Araratberg, en vervolgens naar het Noravankklooster.Daarna wijnproeverij op het wijngoed Areni en bezoek aan de Megeryan Carpets Company.

Dag 10: Dagtocht naar de vesting Garni, reeds in de 3e eeuw voor Christus gebouwd. De vesting werd vele malen belegerd en vernietigd, totdat deze na een aardbeving in 1679 bedolven werd. Hoog boven de opgravingen staat de Romeinse tempel, ťťn van de weinige bewaard gebleven heidense tempels van de Kaukasus. Wandeling door de Garnikloof, uitgesleten door de Azat. Zicht op het Geghardklooster, deels in de rotsen uitgehouwen. Deze vallei was een bedevaartsoord, waar de speer die Jezus doorboorde eeuwenlang bewaard werd.

Dag 11: Terugreis