CARLOTTA FERRARI (1975-       )

 

 

Carlotta Ferrari (geboren 5 augustus 1975) is een Italiaans componiste. Ze was hoofd muziekcompositie aan de Hebei Normal University in Shijiazhuang, China, en is momenteel adjunct professor compositie aan de ESE (European School of Economics), van het Arts & Music Department in Florence. Er zijn op internet niet veel persoonlijke gegevens van haar te vinden, maar wel enorm veel- vrij te gebruiken- composities.

 

(n.b. deze Carlotta moeten we niet verwarren met de Carlotta Ferrari geboren in  Lodi 27-1-1837 en gestorven in Bologna 23-11-1907, die ook een Italiaans componiste en tevens dichteres was. Ook deze Carlotta studeerde aan het conservatorium van Milaan. Zij componeerde opera's op eigen teksten, alsmede een requiem en andere vocale werken. Zij werd honorair professor compositie aan de Philarmonische Academie van Bologna op aanbeveling van Ambroise Thomas. Op Google staat bij haar naam een foto die helemaal niets met haar te maken heeft!

 

De Carlotta van 1837-

1907- niet ‘onze’

      Carlotta Ferrari

Women of History- Music for organ

        Orgelwerk van Carlotta

         Carlotta Ferrari nu

 

Carlotta is opgeleid aan het Conservatorium in Milaan en heeft in veel genres gecomponeerd, waarbij ze een persoonlijke ‘taal’ ontwikkelde met een mengsel van verleden en heden.

Haar composities zijn uitgevoerd in plaatsen als Westminster Choir College, New York University, Melbourne Cathedral, Steinway Haus in Hamburg en München, National Center for Performing Arts in Beijing, Universidad de Castilla-La Mancha, St. Gallen Cathedral, Basilica della salute in Venezia, St.George’s Hanover Square in London, Manhattan Central Synagogue in NYC, Oliwa Cathedral in Gdansk, Basilica di Santa Croce in Firenze, en andere belangrijke theaters en kerken.

 

In mei 2017 heeft er een lezing- recital over haar muziek plaatsgevonden op de Harvard University, georganiseerd door de Boston Chapter van the American Guild of Organists tijdens het WIMfest (Women in Music Festival). 

In 2018 heeft ze van de Harvard University de opdracht gekregen een nieuwe carol te schrijven voor de 109de editie van de jaarlijkse

Christmas Carol dienst.

 

Carlotta won de tweede prijs in 2013 bij de Sisì-Frezza competitie voor vrouwelijke componisten die werd gehouden door de IFBPW (International Federation of Business and Professional Women) en de tweede prijs in 2018 bij de Opus Ignotum Choral Composition competitie in de categorie mannenkoor.

 

Haar muziek is op verschillende CD`s opgenomen zoals de  "Women of History: Music for Organ by Carlotta Ferrari", ‘Carson Cooman, organ’ en wordt regelmatig uitgezonden op de radio: WPRB Princeton, Organroxx Radio, en Music of Our Mothers, een programma gewijd aan vrouwen in de muziek van Flagler College Radio Florida.

 

Momenteel is ze erg bezig met eigentijdse ‘modale muziek’ : ze werkt aan het RPS modale systeem, een nieuwe compositie grammatica

in samenwerking met Carson Cooman, organist en componist in Harvard, die het als eerste ontwikkelde. Ze werkt momenteel ook samen met Marco Casazza, violist en natuurkundige, met betrekking tot de relatie kunst en wetenschap.

 

Haar composities zijn vrij verkrijgbaar op haar Imslp pagina: 565 stuks, waarvan naast instrumentele stukken ook veel koorwerken voor gemengd koor en vrouwenkoor (twee-, drie- vierstemmig). Carlotta heeft veel teksten van Hildegard von Bingen gebruikt voor haar liederen.

 

Aan deze tekst is het laatst gewerkt op 22 april 2019

 

 

Bronnen:

Websites

http://carlottaferrari.altervista.org/

https://www.organduo.lt/home/carlotta-ferrari-on-counterpoint-modes-and-being-a-woman-composer#

https://imslp.org/wiki/Category:Ferrari,_Carlotta

 

Terug naar de Homepage